پرسش های درس 4 کتاب مطالعات اجتماعی هفتم؛ ویژه ی دانش آموزان عزیزم در هر چهار کلاس هفتم1، 2، 3، 4 (طاهره مسجدی ـ دبیر مطالعات اجتماعی)
پرسش های درس 4 صفحه 17 کتاب مطالعات اجتماعی هفتم
1ـ چرا هر جامعه به مقررات و قوانین نیاز دارد؟ هر جامعه ای برای حفظ نظم و امنیت و حقوق افراد به مقررات و قوانین نیاز دارد.
پرسش های درس 4 صفحه 17 کتاب مطالعات اجتماعی هفتم
1ـ چرا هر جامعه به مقررات و قوانین نیاز دارد؟ هر جامعه ای برای حفظ نظم و امنیت و حقوق افراد به مقررات و قوانین نیاز دارد.
2ـ چگونگی شکل گیری مقررات در جامعه(انواع مقررات) را با ذکر مثال بنویسید.(قوانین جامعه چیست؟)
1ـ گاهی گروه های اجتماعی به صورت توافقی و بر اساس رعایت اصول اخلاقی یا برخی رسم ها، از مقرراتی پیروی می کنند؛ مانند: ایستادن در صف اتوبوس و یا نانوایی، قاعده ای اجتماعی است که مردم برای حفظ نظم آن را پذیرفته و رعایت می کنند. 2ـ هرگاه مقررات به وسیله ی یک نهاد دارای صلاحیت مثل مجلس تصویب شود نامِ «قانون» به خود می گیرد؛ مانند: ممنوعیت عبور از چراغ قرمز، یک قانون راهنمایی و رانندگی است که در مجلس تصویب شده است و چنانچه راننده ای تخلّف کند جریمه می شود. همچنین هیچ کس نمی تواند بدون داشتن صلاحیت و مدرک پزشکی به درمان مردم بپردازد و این یک قانون مصوّب است و اگر کسی از آن سرپیچی کند مجازات می شود.
3ـ منظور از قانون چیست؟ (قانون را تعریف کنید) هرگاه مقررات به وسیله ی یک نهاد دارای صلاحیت مثل مجلس تصویب شود نامِ «قانون» به خود می گیرد.
4ـ قانون را تعریف کنید(با مثال) هرگاه مقررات به وسیله ی یک نهاد دارای صلاحیت مثل مجلس تصویب شود نامِ «قانون» به خود می گیرد؛ مانند: ممنوعیت عبور از چراغ قرمز، یک قانون راهنمایی و رانندگی است که در مجلس تصویب شده است و چنانچه راننده ای تخلّف کند جریمه می شود. همچنین هیچ کس نمی تواند بدون داشتن صلاحیت و مدرک پزشکی به درمان مردم بپردازد و این یک قانون مصوّب است و اگر کسی از آن سرپیچی کند مجازات می شود.
5 ـ درباره ممنوعیت عبور از چراغ قرمز چه می دانید؟ ممنوعیت عبور از چراغ قرمز، یک قانون راهنمایی و رانندگی است که در مجلس تصویب شده است و چنانچه راننده ای تخلّف کند جریمه می شود.
6ـ آیا هر کسی می تواند به درمان مردم بپردازد؟ خیر،هیچ کس نمی تواند بدون داشتن صلاحیت و مدرک پزشکی به درمان مردم بپردازد و این یک قانون مصوّب است و اگر کسی ازآن سرپیچی کند مجازات می شود.
7ـ مهمترین قانون هر کشور چیست؟ قانون اساسی
8ـ درباره ی قانون اساسی چه می دانید؟ مهمترین قانون هر کشور، قانون اساسی آن کشور است. قانون اساسی، مادر همه ی قانون ها است و سایرقوانین در چارچوب آن تصویب می شوند. در قانون اساسی هر کشور، مهمترین حقوق ملت و همچنین مهمترین روابط و وظایف حکومت و مردم معیّن شده است. چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مجلس خبرگان برای نوشتن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد. در این مجلس، خبرگانی که از سوی مردم انتخاب شده بودند در طی چند ماه، قانون اساسی را بر اساس بحث های دینی و علمیِ فراوان و با توجه به اهداف انقلاب اسلامی، نوشته و تصویب کردند. سپس قانون اساسی در روز 11 و 12 آذرماه 1358 به همه پرسی گذاشته شد و مردم به آن رأی مثبت یا آری دادند. قانون اساسی کشور ما که بر اساس اصول اسلامی تدوین شده است، توجّه خاصّی به حقوق اساسی و اجتماعی همه ی مردم دارد و همه موظف اند به این قوانین احترام بگذارند.
9ـ در قانون اساسی هر کشور چه چیزهایی معیّن می شود؟ مهم ترین حقوق ملت و همچنین مهم ترین روابط و وظایف حکومت ومردم معیّن می شود.
10ـ چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کدام نهاد برای نوشتن قانون اساسی تشکیل شد؟ مجلس خبرگان
11ـ مجلس خبرگان چگونه مجلسی است؟ در این مجلس، خبرگانی که از سوی مردم انتخاب شده بودند در طی چند ماه، قانون اساسی را بر اساس بحث های دینی و علمیِ فراوان و با توجه به اهداف انقلاب اسلامی، نوشته و تصویب کردند.
12ـ قانون اساسی کشور ما، در چه تاریخی به همه پُرسی گذاشته شد و نظر مردم درباره ی آن چه بود؟ در روزهای 11 و 12 آذر ماه 1358 به همه پرسی گذاشته شد و مردم به آن رأی مثبت یا آری دادند.
ادامه ی پرسش های درس 4 صفحه 19 کتاب مطالعات اجتماعی هفتم
15ـ وظیفه ی قوّه ی مقنّنه چیست؟ تهیه و تصویب قوانین عادی کشور در چارچوب قانون اساسی
16ـ درباره ی مجلس شورای اسلامی چه می دانید؟ مجلس شورای اسلامی نمایندگان منتخب مردم هستند که قوانین عادی را تهیه و تصویب می کنند. آن ها برای یک دوره ی چهارساله از سوی مردم مناطق مختلف کشور ما انتخاب می شوند. نمایندگان پس از انتخاب شدن برای شروع کار خود، در مجلس اَدای سوگند می کنند که در گفته ها، نوشته ها و اظهارنظرهایشان، استقلال کشور، آزادی مردم و تأمین منافع و مصلحت های آنان را مدنظر داشته باشند. نمایندگان از بین خود فردی را به عنوان رئیس مجلس انتخاب می کنند.
17ـ رئیس مجلس چگونه انتخاب می شود؟ نمایندگان، از بین خود فردی را به عنوان رئیس مجلس انتخاب می کنند.
22ـ دو وظیفه ی مهم شورای نگهبان چیست؟ الف) این شورا قوانینی را که در مجلس تصویب شده است، بررسی می کند. اگر قوانین تصویب شده با قانون اساسی و اصول و احکام دین مخالف بود آن ها را رد می کند یا دوباره به مجلس برمی گرداند تا اصلاح شود. ب) این شورا بر انتخاباتی که در کشور برگزار می شود مانند انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، نظارت می کند و نامزدهای انتخابات پس از بررسی و تأیید صلاحیت توسط این شورا، می توانند در انتخابات حضور یابند و برای به دست آوردن رأی مردم، تلاش کنند.
23ـ درباره ی مَجمع تشخیص مصلحت نظام چه می دانید؟ در مواردی که شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی به توافق درباره ی تصویب یک قانون نمی رسند، مجمع تشخیص مصلحت نظام، تصمیم نهایی را می گیرد.
24ـ قانونگذاران(نمایندگان) با توجه به چه مواردی بهترین قانون را وضع می کنند؟ با توجه به نیازها و موضوعات مختلف جامعه سعی می کنند بهترین قوانین را وضع کنند.
25ـ چرا قانونگذاران(نمایندگان) باید از بین بهترین افراد که شایستگی های لازم را برای این کار دارند انتخاب شوند؟ از آن جا که وضعِ قانون اهمیت زیادی دارد قانونگذاران(نمایندگان) باید از بین بهترین افراد که شایستگی های لازم را برای این کار دارند انتخاب شوند.
26ـ چند مورد از شایستگی های لازم که قانونگذاران(نمایندگان) باید داشته باشند را نام ببرید.
شایستگی هایی مانند: شجاعت، دلسوزی، تخصّص، دین داری؛ طرف داری از حقوق محرومان و ...
ادامه ی پرسش های درس 4 صفحه 21 کتاب مطالعات اجتماعی هفتم
13ـ خبرگان یعنی چه؟ خبرگان جمعِ خبره؛ به کسانی که شایستگی ها و مهارت های لازم را برای یک کار داشته باشند گویند.
14ـ همه پُرسی(رفراندوم) یعنی چه؟ رأی گیری از همه ی مردم یک کشور برای رد یا قبول یک موضوع. در همه پرسی، مردم نماینده انتخاب نمی کنند بلکه خودشان به طور مستقیم به یک موضوع رأیِ آری یا نه می دهند.
18ـ اَدای سوگند را تعریف کنید. رئیس جمهور یا نمایندگان مجلس در شروع کار خود به قرآن کریم قَسَم یاد می کنند که وظایفی را که بر عهده دارند به خوبی انجام دهند. به این کار، ادای سوگند می گویند.
19ـ نامزدهای انتخابات یعنی چه؟ کسانی که برای انتخاب شدن اِعلام آمادگی می کنند، داوطلب، نامزد(کاندیدا)
20ـ وضع قانون یعنی چه؟ نوشتن و تصویب قانون
21ـ شورای نگهبان چه جایی است؟ این شورا، مرکّب از 12 نفر است. 6 نفر فقیه(کسی که احکام دینی را از منابع اسلامی مانند قرآن و حدیث به دست آورد) که از سوی رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می شوند و 6 نفر حقوقدان که از طرف قوّه قضاییه به مجلس برای انتخاب توسّط نمایندگان پیشنهاد می شوند.